Aan de wieg van de IPJO stonden enkele boegbeelden uit de Vlaamse badmintonwereld, met name Paul Van den Bussche (WVBF), Jacques Van Daele (PBO), Eric De Munster (PBL), wijlen Georges Rogiers (PBA) en René Rooman (PBA). Tijdens een speciale interprovinciale training in sporthal Het Rooi in Berchem – ter voorbereiding van een tornooi in Blankenberge, bespraken deze heren de mogelijkheden van een evenement als IPJO. Wat ze toen bedachten bestaat nu, 25 jaar later, nog steeds.
De IPJO is een teamontmoeting tussen de 5 Vlaamse provincies, die ieder op hun beurt tegen elkaar uitkomen op een 2-daags evenement. Tijdens iedere ontmoeting gaan er 5 disciplines door, met name HE, DE, HD, DD en GD. Deze 5 disciplines worden betwist per leeftijdscategorie: U11, U13, U15 en U17. Na iedere ontmoeting is er een winnaar in iedere leeftijdsreeks. Wie het meeste aantal categorieën heeft gewonnen, wint de ontmoeting. Op het einde van de 2-daagse wordt een rangschikking opgemaakt volgens het aantal gewonnen ontmoetingen.
De IPJO werd voor het eerst georganiseerd op 14 en 15 januari 1989 in De Panne. Gastheer was de provincie West-Vlaanderen. Het algemeen stramien is door de jaren heen onveranderd gebleven, mits hier en daar een praktische wijziging.
Vanaf de 5de editie werden alle wedstrijden met veren shuttles gespeeld. De veren shuttles zijn daarna nooit meer weggegaan bij de IPJO.
Wie nog nooit een IPJO heeft meegemaakt, heeft een gat in zijn badmintoncultuur. De IPJO-sfeer kan je op geen enkel ander jeugdtornooi in België terugvinden. Het is een must voor iedere badmintonner, die zijn sport hoog in het vaandel draagt. Je ziet er de beste jeugd van Vlaanderen aan het werk, de toekomstige toppers.
Niet alleen winnen is belangrijk op de IPJO, ook de vriendschap tussen de vele spelers, het verbroederen, het vele lawaai, de gekleurde haren maken de sfeer van de IPJO zo uniek. Meer cijfers en weetjes kan je terugvinden op deze pagina.