Para-badminton aanvaard voor de Paralympische Spelen in 2020

Op de Paralympische Spelen van 2020 zullen para-badmintonners hun debuut maken.” Dit kondigde de Raad van Bestuur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) gisteren aan in Berlijn.

Badminton is opgenomen bij de eerste 16 sporten die deel uitmaken van het sportprogramma op de Paralympische Spelen in 2020 te Tokyo. De andere sporten zijn atletiek, boogschieten, boccia, paardrijden, goalbal, gewichtheffen, roeien, schieten, zitvolleybal, zwemmen, tafeltennis, triatlon, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby en rolstoeltennis.

IPC voorzitter Sir Philip Craven : “Ons doel is om te verzekeren dat het definitieve sportprogramma van de Paralympische Spelen 2020 te Tokyo fris is en dat de best mogelijke parasporten vertegenwoordigd zijn. Ik wil alle sporten bedanken die hun aanvraag hebben ingediend. Het was een uitgebreid en streng beoordelingsproces en alle sporten werden getoetst aan dezelfde criteria. Hoewel we maximum 23 sporten mogen hebben op 6 jaar tijd, hebben we de optie om het aantal sporten te verminderen om zo een onweerstaanbaar en aantrekkelijk sportprogramma te verzekeren.”

“Ik wil graag de 16 reeds bevestigde sporten feliciteren, in het bijzonder badminton, welke 4 jaar geleden naast de boot viel maar nu een zeer sterke aanvraag indiende. Het IPC kijkt uit naar de samenwerking met de Badminton World Federation (BWF) de komende jaren om een vlotte overgang te garanderen naar het sportprogramma van 2020.”

BWF voorzitter Poul-Erik Høyer: “Namens BWF zou ik de Raad van Bestuur van het IPC willen bedanken voor de mijlpaal die ze geven aan badmintonners met een handicap. Vandaag is een droom uitgekomen voor vele getalenteerde spelers welke reeds schitterden op het badmintonveld en die verlangden om dit ook te doen op het hoogste niveau voor para-atleten. We hebben in hun naam en voor hun doel hard gewerkt en we zijn vereerd door de beslissing die zoveel vreugde zal brengen bij onze spelers.”